• Пошук по документах

Що варто враховувати під час придбання сортів озимих зернових культур?

eye

419

Опубліковано: 08.09.2021 08:35

Новини

img

Озимі зернові культури в Україні посідають значну частину у структурі посівних площ.

Суб’єктами господарювання різних форм власності вирощується понад 150 сортів озимих зернових культур, але лише окремі з них забезпечують високі та стабільні врожаї щороку. Від правильного вибору сорту залежить рівень врожайності, якість отриманої продукції та зниження її собівартості.Технологія вирощування озимих як і інших с/г культур, тільки тоді буде ефективною, якщо вона буде гармонійно працювати в системі протягом всього періоду.

Основними характеристиками сортів озимих зернових культур, на які потрібно звертати увагу під час планування їх придбання та подальшого вирощування є:

1. Агрокліматична зона вирощування.

Територія України розташована у трьох основних агрокліматичних зонах: Степу, Лісостепу та Полісся, які відрізняються між собою за низкою показників, таких як: середня багаторічна температура повітря та кількість опадів, тривалість вегетаційного періоду у рослин, видове розмаїття флори та фауни, типи ґрунтів тощо.

Щоб отримати гарантований високий урожай, необхідно висівати ті сорти, які пройшли в умовах кожної області всебічну оцінку під час вивчення сортів рослин і рекомендуються до вирощування у конкретному регіоні.

2. Попередники.

Важливо посіяти озимі по добрих попередниках , культурах раннього прибирання, після яких на полі знижується забур’яненість, зменшується можливість поширення хвороб і шкідників, а в грунті накопичуються легкозасвоювані поживні речовини. Це багаторічні і однорічні трави, зернобобові, кукурудза на зелений корм і силос, гречка, ріпак і ін. Повторно засівати поле озимою пшеницею можна через два роки, коли під дією корисної мікрофлори грунт очиститься від більшості хвороб і шкідників.

3. Вибагливість до грунтів.

Озимі сільськогосподарські культури добре розвиваються на окультурених структурних ґрунтах із середнім механічним складом.Агроном повинен мати інформацію про те, які типии ґрунтів переважають в його господарстві та знати їхню характеристику. Сорти озимих зернових культур мають неоднакові вимоги до ґрунтів, по-різному реагують на вирощування, скажімо, на чорноземах, піщаних та суглинкових ґрунтах. Тому при виборі сорту потрібно звертати увагу на таку важливу характеристику, як едафостійкість, тобто вибагливість до ґрунтів.

4. Зимо-та морозостійкість.

Для досягнення максимального потенціалу сорту, особливо звертати увагу на один із головних факторів для умов України – це зимо- та морозостійкість сорту, що є однією із найбільш важливих проблем в економіці сільського господарства, рішення якої буде сприяти збільшенню зернового балансу в країні. Встановлено, що найбільшу стійкість проти негативних факторів зимівлі виявляють морозостійкі та зимостійкі сорти озимих культур, які сіють в оптимальні строки добірним протруєним насінням у якісно і вчасно підготовлений ґрунт зі збалансованим режимом живлення та вмістом в орному шарі  продуктивної вологи. Озимі культури за таких умов устигають до настання зими нормально розкущитися, сформувати добре розвинену кореневу систему та вузол кущіння, в якому нагромаджується достатньо цукрів, які захищають останню від дії низьких температур.

5. Стійкість до шкідників та хвороб

Велику шкоду посівам зернових культур завдають багаточисельні шкідники та хвороби. Пошкодженість шкідниками та розвиток хвороб залежить від генетично обумовленої стійкості сортів та гібридів до патогенів, умов зовнішнього середовища і технології вирощування. Чітко організований захист рослин допомагає отримувати додаткову кількість високоякісної продукції, ліквідувати загрозу втрати урожаю від багаточисленних шкідливих організмів та збудників хвороб.

6. Репродукція

Для посіву використовують тільки кондиційне насіння. Велике значення для виробництва зерна мають категорії насіння (базове – супереліта, еліта та сертифіковане – 1, 2 репродукції насіння). Наукою доведено, а практикою підтверджено, що базове (елітне) насіння пшениці озимої збільшує урожайність в межах 0,5 т/га порівняно з насінням першої репродукції та 0,7-0,9 т/га порівняно з висівом насіння третьої репродукції. Поліпшення якості насіння та використання для посіву високих репродукцій дає можливість гарантовано отримувати значну прибавку до урожаю.Тому виникає потреба періодично проводити сортозаміну (заміна сорту на більш продуктивний) та сортооновлення, (тобто покращення репродукційного складу посівного матеріалу).

Отже, агрономічним службам суб’єктів господарювання, що займаються вирощуванням озимих культур, є над чим задуматися і попрацювати, щоб врахувати всі ризики при проведенні посівної компанії під урожай 2022 року.

 

Провідний інспектор відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпрод-споживслужби в Полтавській області      О.Г.БРЕДУН

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію