• Пошук по документах

Управління фіто санітарної безпеки інформує!

eye

402

Опубліковано: 28.10.2021 08:33

Новини

img

Вимоги до зберігання насіннєвого матеріалу

під посів  наступного року.

Відповідно вимогам ДСТУ 2240-93 насіння що закладається на зберігання,до часу посіву повинно зберігати посівні якості Насіннєві склади повинні бути обладнані термометрами, психрометрами, вологомірами, термоштангами для вимірювання температури в  насінні, щупами, відрами, вагами, інвентарем для прибирання, а також засобами протипожежної безпеки.

Для вентилювання приміщень бажано використовувати також стаціонарні або пересувні вентиляційні установки. Необхідно постійно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в складах не перевищувала 60%. А найкращою температурою для зберігання насіння вважається 5-10°С.

На зберігання закладають нормально розвинене, здорове, не травмоване насіння, вологість якого знаходиться в межах або нижче критичної. Також важливим є недопущення змішування насіння різних сортів та генерацій.

При зберіганні необхідно запобігти видовому,сортовому засміченню насіння. Сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки з насінням зберігаються на настилах або піддонах, висота від підлоги не менше ніж 15 см, а від стіни-70см. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати для зернових культур 2м,  з активною вентиляцією висота бурту допускається до 3м. Необхідно уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важковідокремлених культур: жито і пшениця, ячмінь і овес. Усі партії насіння призначені для реалізації підлягають пакуванню та маркуванню. Партії сертифікованого насіння нижче першої генерації, призначеної для реалізації допускається зберігати у засіках,буртах, але з обов’язковим маркуванням. Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат , що засвідчує посівні якості насіння або товарові якості садивного матеріалу. Облік насіння, його рух,якість відображають у Шнуровій книзі обліку насіння. Дотримання цих правил дозволить зберегти насіння без втрати його посівних якостей.

Хочу нагадати якісний посівний матеріал це запорука високого та стабільного урожаю.

 

Провідний інспектор відділу контролю

 у сфері насінництва та розсадництва

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління

Держподспоживслужби

в Полтавській області                                                    Олександр Бредун

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію