• Пошук по документах

Як запобігти захворюванню на холеру

eye

301

Опубліковано: 01.07.2022 14:07

Новини

img

Холера – це гостра особливо небезпечна інфекційна хвороба. За короткий проміжок часу вона здатна заражати значну кількість людей, викликаючи цілі епідемії, при цьому смертність від неї досягає 50% за відсутності адекватного лікування.

Збудник хвороби – холерний вібріон, який є частиною флори багатьох водоймищ. Найкраще він розмножується при температурі 30-40°С. Основним резервуаром є люди та водні ресурси, такі як солонкуваті води і гирла річок, де часто відбувається цвітіння водоростей.

Основний шлях поширення холери - вода! З водойм збудник холери може потрапити в організм людини при ковтанні води під час купання, вживанні для пиття не кип'яченої води. Холерний вібріон проникає в організм людини також разом з напоями, соками або харчовими продуктами. Найбільш небезпечними з харчових продуктів є заливні страви, салати, сирі овочі і продукти, молоко, морепродукти, що не піддаються тепловій обробці. Крім того, холерою можна заразитися від хворої людини при безпосередньому контакті і через забруднені предмети. Інкубаційний період (від моменту зараження до перших ознак захворювання) становить від декількох годин до 5 днів.

Характерні ознаки холери: гострий початок захворювання, багаторазовий пронос і блювота без нудоти, що призводить до зневоднення організму. Температура тіла може залишатися в нормі. Швидке зневоднення організму при відсутності своєчасного лікування може призвести до смертельного результату. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. Перебування хворого в домашніх умовах неприпустимо.

Холерна паличка гине під час кипіння води, а також під тривалим впливом прямих сонячних променів. На поверхні овочів та фруктів вона може жити до 5 діб.

           

Основні заходи профілактики холери:

- Дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед їжею, приготуванням їжі, після відвідування туалету);

- Вживання тільки кип'яченої або бутильованої води;

- Ретельне миття овочів і фруктів кип'яченої або бутильованої водою;

- Купання в дозволених місцях водойм або басейнах;

- Не купувати їжу в сумнівних місцях;

- Не їсти в закладах громадського харчування, стан яких не відповідає вимогам санітарного законодавства

Особам, що виїжджають у країни, де неблагополучна епідемічна ситуація з холери, необхідно особливо слідкувати за дотриманням цих правил. Якщо протягом п’яти днів після повернення з таких країн у людини виникли симптоми шлунково-кишкових розладів, необхідно негайно звернутися до лікаря. Самолікування може призвести до найтяжчих ускладнень та наслідків для здоров’я людини.

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію