• Пошук по документах

Як уникнути отруєння грибами!!!

eye

340

Опубліковано: 08.09.2022 15:35

Новини

img

З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому не рекомендовано вживати гриби людям з хворобами шлунково – кишкового тракту, вагітним, жінкам, які годують грудьми та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

У Полтавській області у цей літній період зареєстровано поодинокі випадки отруєння грибами, спричинені вживанням дикорослих грибів, які помилково вважають їстівними.

Вкотре нагадуємо основні заходи недопущення отруєнь грибами.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами найкраще відмовитися від їх споживання. Їжте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Не купуйте гриби на стихійних ринках та автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте таке:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
    – не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи залізної дороги;
  • під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів.

!!! Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.

Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
Негайно!!! викликайте “швидку допомогу”.

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно!

Пам’ятайте! Пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких – основа запобігання отруєння грибами.

 

 

Тетяна Васюта   

Головний спеціаліст відділу безпеки

середовища життєдіяльності

Полтавського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області       

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію