• Пошук по документах

ПОВІДОМЛЕННЯ про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

eye

412

Опубліковано: 28.10.2022 15:39

Новини

img

____________________________________
                  (дата офіційного опублікування в Єдиному

реєстрі з оцінки впливу на довкілля

(автоматично генерується програмними

засобами ведення Єдиного реєстру

з оцінки впливу на довкілля,

не зазначається суб’єктом господарювання)

 

___________2022102610092___________
                (реєстраційний номер справи про оцінку

впливу на довкілля планованої діяльності

(автоматично генерується програмними

засобами ведення Єдиного реєстру

з оцінки впливу на довкілля,

для паперової версії зазначається

суб’єктом господарювання)

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АГРООБ’ЄДНАННЯ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ «ЕЛІТА»,

код ЄДРПОУ 24389445

(повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи - підприємця, ідентифікаційний код або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті)

 

інформує про намір провадити плановану діяльність та оцінку її впливу на довкілля.

1. Інформація про суб’єкта господарювання.

38423, Полтавська обл., Решетилівський р-н, село Бакай,   тел.: (05363) 21275

(місце знаходження юридичної особи або місце провадження діяльності фізичної особи-підприємця (поштовий індекс, адреса), контактний номер телефону)

 

2. Планована діяльність, її характеристика, технічні альтернативи1

Планована діяльність, її характеристика.

 

«БУДІВНИЦТВО СИСТЕМИ ЗРОШЕННЯ НА ЗЕМЛЯХ ТОВ АФГ «ЕЛІТА», ПЛОЩЕЮ 161,3 ГА, НА ТЕРИТОРІЇ РЕШЕТИЛІВСЬКОЇ ОТГ ПОЛТАВСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

 

Основний вид діяльності ТОВ АФГ «ЕЛІТА» - вирощування зернових (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Підприємство обробляє землі площею 5879 га. Кількість працюючих – 189 осіб. В структурі підприємства присутні такі види діяльності, як тваринництво, овочівництво, ягідництво, бджолярство.

 

 Технічна альтернатива 1

Забір води для поливу сільськогосподарських угідь на землях приватної власності ТОВ АФГ «ЕЛІТА», загальною площею 161,3 га, заплановано здійснювати з правого берега Сухорабівського водосховища на 135,8 км від гирла р. Псел та 0,85 км вище греблі Сухорабівської МініГЕС, за межами населеного пункту Сухорабівка на території Решетилівської ОТГ Полтавського району Полтавської області.

Система зрошення, являтиме собою інженерну мережу підземних стаціонарних напірних трубопроводів, куди подаватиметься вода насосною станцією, яка комплектується трьома дизельними насосними агрегатами.

Планованою діяльністю передбачається:

  • встановлення трьох широкозахватних дощувальних машин кругової дії BAUER (1- Centerstar 203/168 EL; 2- Centerstar168 EL; 3- Centerstar133 EL), та однієї барабанної установки BAUER (RAINSTAR 120-300);
  • будівництво насосної станції з встановленням трьох дизель-насосів BAUER-№67MNTх2+MECAG-4-125A з’єднаних паралельно, продуктивністю Q = 671,8 м3/год (186,6 л/с), Р = 70,0 м;
  • підземне укладання трубопроводів з напірних поліетиленових труб ПЕ-100 SDR 17, загальною довжиною 4384 м;
  • встановлення іригаційних витратомірів, тип WI  - 3 шт, та рибозахисних пристроїв RIVERSCREEN – 3 шт.

Спосіб поливу – дощування за допомогою дощувальних машин кругового та барабанного типу. Дощувальні машини забезпечують керування нормами поливу в широких межах, за необхідності. Для виконання умов безаварійної експлуатації дощувальної машини в поєднанні з системою трубопроводів передбачено захист, який автоматично зупиняє дощувальну установку.

На ділянках передбачено посів кукурудзи та сої.

Зі всіх способів поливу сільськогосподарських культур дощування визначається найбільш природнім та натуральним прийомом доставки вологи до кореневої системи та листя рослин, замінюючи таке атмосферне явище як дощ. Основні переваги,  які вигідно відрізняють ці машини від інших пристроїв для поливу: регулювання інтенсивності поливу, запобігання перезволоження ґрунту за рахунок високоточного програмного управління,  висока мобільність, універсальність, багатофункціональність, простота експлуатації дозволяє використовувати їх при зрошенні всіх видів сільськогосподарських культур та на будь-яких площах господарства.

Технічна альтернатива 2

В якості технічної альтернативи розглядалася система зрошення, яка представлена мережею наземних швидкороз’ємних напірних трубопроводів. Але така система відрізняється швидкою зношуваністю трубопроводів через вплив навколишніх факторів, більшою кількістю пошкодження трубопроводів і аварій, та необхідністю збору всієї системи на зимовий період і облаштування приміщення для її зберігання.

Також розглядалася альтернатива укомплектування насосної станції електричними насосними агрегатами, але у зв’язку із значною віддаленістю об’єкту проектування від електромережі, використання насосних агрегатів із електричним приводом обмежене.

Отже приймається до розгляду технічна альтернатива 1, як найбільш вигідна та доцільна з економічного та технічного погляду.

 

3. Місце провадження планованої діяльності, територіальні альтернативи.

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 1

В адміністративному відношенні планована система зрошення ТОВ АФГ «ЕЛІТА» розташовується на землях Решетилівської ОТГ  Полтавського району Полтавської області.

Земельні ділянки знаходяться поруч з селом Сухорабівка Полтавського району Полтавської області, в західному напрямку.

Зрошення на території 161,3 га відбуватиметься з прив’язкою до джерела водопостачання та земельних ділянок, що потребують зрошення.

Земельні ділянки знаходяться у користуванні ТОВ АФГ «ЕЛІТА» на підставі правовстановлюючих документів на користування землею, оформлених у відповідності до законодавства України.

 

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 2

Територіальна альтернатива 2 не розглядається, у зв’язку з наявністю орендованих сільськогосподарських земель, що потребують зрошення для отримання сталих і високих врожаїв сільськогосподарських культур.

 

4. Соціально-економічний вплив планованої діяльності.

Виконання діяльності носить позитивний характер за рахунок підвищення урожайності сільськогосподарських культур, підвищення поповнення місцевого бюджету сплатою податків.

 

5. Загальні технічні характеристики, у тому числі параметри планованої діяльності (потужність, довжина, площа, обсяг виробництва тощо).

Джерелом для поливу сільськогосподарських угідь загальною площею 161,3 га на землях приватної власності ТОВ АФГ «ЕЛІТА» передбачається Сухорабівське водосховище, що акумулює стік поверхневих вод в заплаві р. Псел за межами села Сухорабівка на території Решетилівської ОТГ Полтавського району Полтавської області.

Планованою діяльністю передбачена напірна схема водоподачі пересувною насосною станцією із трьох дизель-насосів BAUER-№67MNTх2+MECAG-4-125A (Австрія), з’єднаних паралельно, продуктивністю 671,8 м3/год, що монтуються на поливний сезон на монолітній залізобетонній площадці розміром 6,3 х 12,8 м. Конструкція майданчика забезпечує організований відвід зливових вод в герметичний залізобетонний колодязь, який виключає можливе випадкове забруднення поверхневих та підземних вод.

Всмоктуючі рукави мотопомп обладнано рибозахисними пристроями RIVERSCREEN (США) Ø315 мм, для попередження потрапляння із русла річки біоценозів (зелених та синьо-зелених водоростей, зоопланктону та бентосу), дрібної риби.

Для обліку води на кожному дизель-насосі передбачено встановлення іригаційних витратомірів типу WI, Ду = 200 мм, Qmin = 52,9 м3/год, Qmax = 900 м3/год, всього – 3 шт.

Планованою діяльністю передбачається зрошування земельних ділянок трьома широкозахватними дощувальними машинами кругової дії BAUER (1- Centerstar 203/168 EL; 2- Centerstar168 EL; 3- Centerstar133 EL), та однією барабанною установкою BAUER (RAINSTAR 120-300). Сучасні дощувальні машини будуть забезпечувати в кореневмістному шарі ґрунту зрошувального масиву оптимальний водно-сольовий режим, що буде сприяти одержанню високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур.

Система дощування є стаціонарною, складається із чотирьох поливних ділянок площею нетто 161,3 га.

Для подачі води до дощувальних машин передбачено підземне укладання трубопроводів з напірних поліетиленових труб ПЕ-100 SDR 17, загальною довжиною 4384 м.

В місцях підключення дощувальної техніки на мережі встановлюються гідранти. Для спорожнення мережі в зимовий та ремонтний періоди у знижених місцях встановлюються гідранти спорожнення. Для транспорту будуть використовуватися існуючи ґрунтові дороги.

Після поливного сезону пересувні насосні агрегати переміщуються з майданчика на місце їх зберігання, а водозабірні та напірні трубопроводи на насосній станції демонтуються із встановленням глухих фланцевих заглушок.

 

6. Екологічні та інші обмеження планованої діяльності за альтернативами:

  щодо технічної альтернативи 1

Обмеження впливу на рослинний і тваринний світ: законодавчі вимоги щодо збереження біорізноманіття об’єктів рослинного і тваринного світу; недопустимість погіршення середовища існування, шляхів міграції та умов розмноження диких тварин; запобігання небажаним змінам природних рослинних угрупувань та негативного впливу на них господарської діяльності.

Екологічні вимоги до зрошувальних систем передбачають необхідність раціонального використання земельних, водних, лісових і мінерально-сировинних ресурсів, захист ґрунтів від деградації, вітрової та водної ерозії, охорону ґрунтів від виснаження, засолення, заболочування, забруднення пестицидами й іншими шкідливими речовинами, охорону поверхневих і підземних вод від забруднення та виснаження.

Крім вищезгаданих обмежень, з метою запобігання заболочення та вторинного засолення ґрунтів суворо дотримуватись режиму зрошення сільськогосподарських культур згідно ДБН В.2.4-1-99 «Меліоративні системи та споруди». Не допускати втрат води та виходу з ладу внутрішньогосподарської мережі.

щодо технічної альтернативи 2

Аналогічні технічній альтернативі 1.

щодо територіальної альтернативи 1

Містобудівні обмеження не встановлюються, екологічні та інші обмеження планованої діяльності встановлюються згідно діючого законодавства України.

щодо територіальної альтернативи 2

Не розглядалась.

 

7. Необхідна еколого-інженерна підготовка і захист території за альтернативами:

щодо технічної альтернативи  1

  • Картографічна зйомка та винос трас в натуру.
  • Захист сільськогосподарських угідь від повітряної ерозії здійснюється за рахунок існуючих багаторічних насаджень по периметру полів.
  • Зрошувальна вода, що заявлена для поливу сільськогосподарських культур, використовується ефективно, рівномірно зволожуючи кореневий шар ґрунту.
  • Періодично проводиться лабораторний контроль поливної води для попередження засолення ґрунту.

 

щодо технічної альтернативи  2:

Аналогічні технічній альтернативі 1.

щодо територіальної альтернативи 1:

  • Зняття при земляних роботах верхнього родючого шару ґрунту, окреме його складування та повернення його після закінчення робіт.
  • Захист сільськогосподарських угідь від повітряної ерозії здійснюється за рахунок існуючих багаторічних насаджень по периметру полів.

щодо територіальної альтернативи 2:

Не розглядалась.

 

8. Сфера, джерела та види можливого впливу на довкілля:

щодо технічної альтернативи 1

На стадії будівництва системи зрошення:

Атмосферне повітря - джерелами потенційного впливу можуть бути: робота будівельної техніки, зварювальні роботи, виїмково-навантажувальні  роботи, фарбування металоконструкцій. Забруднюючі речовини, що можуть потрапляти в атмосферне повітря, а саме: заліза оксид ( у перерахунку на залізо), марганцю і його сполуки (у перерахунку на двоокис марганцю), діоксид азоту, оксид вуглецю, ангідрид сірчистий, вуглеводні насичені, сажа, ксилол, уайт-спірит.

Геологічне середовище (надра) – при будівельних роботах не здійснюватимуться роботи, які б могли впливати на геологічне середовище.

Водне середовище – негативний вплив та забруднень не передбачається, на поверхневі води не впливає.

Рельєф, ґрунти, ландшафт – вплив передбачається короткочасний за рахунок риття траншей для прокладання трубопроводів. Після проведення земляних робіт ґрунт пошарово буде повернуто до початкового стану. Вплив діяльності на ґрунт оцінюється як екологічно допустимий, у зв’язку з виконанням передбачених проектом заходів щодо запобігання шкідливого впливу на ґрунт, вплив на ґрунти незначний.

Шум, вібрація - можливе шумове навантаження за рахунок роботи техніки, яка використовується для будівельних робіт.

Під час експлуатації:

Атмосферне повітря - джерелами потенційного впливу можуть бути робота дизельних насосних станцій та двигунів-генераторів дощувальних машин.

Геологічне середовище (надра) – вплив не передбачається.

Водне середовище – скидів у водні об’єкти не передбачається, на поверхневі води вплив полягає у відбиранні води з максимальною витратою – 671,8 м3/год із Сухорабівського водосховища, забруднення поверхневих та ґрунтових вод в процесі зрошення виключається, оскільки зрошення земель буде виконуватись прісною водою.

Рельєф, ґрунти, ландшафт – в процесі експлуатації системи зрошення проводяться регулярні спостереження за якістю поливної води шляхом проведення хімічних аналізів на початку зрошувального періоду, тому негативний вплив незначний.

Рослинний і тваринний світ -  позитивний вплив на рослинний світ, вплив на тваринний світ виключається. Для недопущення попадання іхтіофауни в трубопроводи на всмоктуючих трубопроводах передбачається встановлення рибозахисного обладнання.

Шум, вібрація - можливе шумове навантаження за рахунок роботи дизельних насосних станцій та двигунів-генераторів дощувальних машин.

щодо технічної альтернативи 2

Аналогічні технічній альтернативі 1.

щодо територіальної альтернативи 1

В адміністративному відношенні планована система зрошення ТОВ АФГ «ЕЛІТА» розташовується на землях Решетилівської ОТГ Полтавського району Полтавської області, тому зазначені джерела та види можливих впливів будуть спостерігатись на вищезазначені території.

щодо територіальної альтернативи 2

Не розглядалась.

 

9. Належність планованої діяльності до першої чи другої категорії видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля (зазначити відповідний пункт і частину статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»).

Планована діяльність підприємства належить до другої категорії видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля у відповідності до пункту 2.1 (сільське господарство, лісівництво та водне господарство: сільськогосподарське та лісогосподарське освоєння, рекультивація та меліорація земель (управління водними ресурсами для ведення сільського господарства, у тому числі із зрошуванням і меліорацією) на територіях площею 20 гектарів і більше або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду чи в їх охоронних зонах на площі 5 гектарів і більше, будівництво меліоративних систем та окремих об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем) частини 3, статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». 

 

10. Наявність підстав для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля (в тому числі наявність значного негативного транскордонного впливу на довкілля та перелік держав, довкілля яких може зазнати значного негативного транскордонного впливу (зачеплених держав).

Підстав для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля немає.

 

11. Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з Оцінки впливу на довкілля, відповідає вимогам ст.6 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» № 2059-VIII від 23 травня 2017 року.

 

12. Процедура оцінки впливу на довкілля та можливості для участі в ній громадськості.

Планована суб’єктом господарювання діяльність може мати значний вплив на довкілля і, отже, підлягає оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про  оцінку впливу на довкілля».

Оцінка впливу на довкілля - це процедура, що передбачає:

- підготовку суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля;

- проведення громадського обговорення планованої діяльності;

- аналіз уповноваженим органом звіту з оцінки впливу на довкілля, будь-якої додаткової інформації, яку надає суб’єкт господарювання, а також інформації, отриманої від громадськості під час громадського обговорення, під час здійснення процедури оцінки транскордонного впливу, іншої інформації;

- надання уповноваженим органом мотивованого висновку з оцінки впливу на довкілля, що враховує результати аналізу, передбаченого абзацом п’ятим цього пункту;

- врахування висновку з оцінки впливу на довкілля у рішенні про провадження планованої діяльності, зазначеного у пункті 14 цього повідомлення.

У висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений орган, виходячи з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.

Забороняється розпочинати провадження планованої діяльності без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планованої діяльності.

Процедура оцінки впливу на довкілля передбачає право і можливості громадськості для участі у такій процедурі, зокрема на стадії обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, а також на стадії розгляду уповноваженим органом поданого суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля.

На стадії громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля протягом щонайменше 25 робочих днів громадськості надається можливість надавати будь-які зауваження і пропозиції до звіту з оцінки впливу на довкілля та планованої діяльності, а також взяти участь у громадських слуханнях. Детальніше про процедуру громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля буде повідомлено в оголошенні про початок громадського обговорення.

Тимчасово, на період дії та в межах території карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19), спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до повного його скасування та протягом 30 днів з дня скасування карантину, громадські слухання не проводяться і не призначаються на дати, що припадають на цей період, про що зазначається в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля.

 

13. Громадське обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля

Протягом 20 робочих днів з дня оприлюднення цього повідомлення на офіційному веб-сайті уповноваженого органу, громадськість має право надати уповноваженому органу, зазначеному у пункті 15 цього повідомлення, зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Надаючи такі зауваження і пропозиції, вкажіть реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (зазначений на першій сторінці цього повідомлення). Це значно спростить процес реєстрації та розгляду Ваших зауважень і пропозицій.

У разі отримання таких зауважень і пропозицій громадськості, вони будуть розміщені в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля та передані суб’єкту господарювання (протягом трьох робочих днів з дня їх отримання). Особи, що надають зауваження і пропозиції, своїм підписом засвідчують свою згоду на обробку їх персональних даних. Суб’єкт господарювання під час підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля зобов’язаний врахувати повністю, врахувати частково або обґрунтовано відхилити зауваження і пропозиції громадськості, надані у процесі громадського обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля. Детальна інформація про це включається до звіту з оцінки впливу на довкілля.

 

  1. 14. Рішення про провадження планованої діяльності.

Відповідно до законодавства, рішенням про провадження даної планованої діяльності буде

Дозвіл на виконання будівельних робіт

(вид рішення відповідно до частини першої статті 11) Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»)

що видається            Державною інспекцією архітектури та містобудування України

(орган, до повноважень якого належить прийняття такого рішення)

 

15. Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до

Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України,   Департамент екологічної оцінки, контролю та екологічних фінансів. Поштова адреса: 03035, м. Київ,     вул. Митрополита Василя Липківського, буд. 35., тел./факс +38 (044) 206-31-40, +38 (044) 206-31-50, контактна особа: Грицак Олена Анатоліївна, електронна пошта: OVD@mepr.gov.ua.                                                                                                                       

(найменування уповноваженого органу, поштова адреса, електронна адреса, номер телефону та контактна особа)

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію