• Пошук по документах

Про ідентифікацію та реєстрацію сільськогосподарських тварин в господарствах населення

eye

243

Опубліковано: 04.11.2022 14:41

Новини

img

Внаслідок відкритої військової агресії російської федерації проти України відбувається значне погіршення контролю за обліком та переміщенням тварин, зокрема через зниження рівня їх ідентифікації, що створює загрозу для харчової безпеки в країні.

Ідентифікація і реєстрація тварин запроваджена в Україні з 2003 року для створення в Україні належної системи відслідковування походження тваринницької продукції, що сприяє забезпеченню населення України якісним та безпечними м’ясо-молочними продуктами та надає достовірну інформації про їх походження.

Відповідно до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» об’єктом ідентифікації та реєстрації є сільськогосподарські тварини - велика рогата худоба, коні, свині, вівці, кози. Дія цього Закону поширюється на юридичних і фізичних осіб, що займаються розведенням та утриманням тварин, проводять їх продаж, забій, утилізацію, надають послуги зі штучного осіменіння та організовують виставки тварин.

Відповідно до нормативно-правових актів з ідентифікації та реєстрації тварин, кожна тварина в залежності від виду відповідно до нормативно-правових актів – протягом 7 днів від народження для великої рогатої худоби, овець і кіз, протягом 60 днів від народження або перед вибуттям з господарства для свиней.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про ветеринарну медицину» переміщення неідентифікованих тварин або тварин без відповідних ідентифікаційних, ветеринарних та інших супровідних документів заборонено.

Ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин здійснюється з метою:

- одержання оперативної і надійної інформації про поголів’я сільськогосподарських тварин щодо статі, віку, породи та його місця перебування для поліпшення управління і прогнозування ринків продукції тваринництва;

- охорони території України від епізоотичних захворювань;

-контролю за санітарним станом виробництва, якістю і походженням продукції тваринництва;

- оптимізації запровадження планів ветеринарної медицини щодо ветеринарного контролю, попередження (профілактики), лікування та ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб;

- контролю за переміщенням тварин на території країни та під час їх продажу,експорту, імпорту;

- забезпечення дотримання вимог законодавства з племінної справи у тваринництві;

- оптимізації розроблення і виконання селекційних програм, організації технологічних систем у тваринництва та підвищення достовірності інформації під час сертифікації племінних (генетичних) ресурсів;

- забезпечення візуальної ідентифікації кожної тварини в стаді;

- підтвердження права власності на тварину.

Проведення ідентифікації тварин (великої рогатої худоби, свиней, кіз, коней, овець) ставить за мету створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походження тваринницької продукції на всіх етапах обігу — від її виробництва до реалізації.

Процедура ідентифікації тварин дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, участь у виставці тощо.

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію