• Пошук по документах

Правила пожежної безпеки!

eye

213

Опубліковано: 31.03.2023 14:35

Новини

img

Правила пожежної безпеки під час святкування Великодня

Шановні громадяни! Вдома у ході приготування паски та різноманітних святкових страв слід обережно поводитися із газовими та електричними побутовими приладами, аби не призвести до пожежі на кухні. Проявляйте особливу пильність та обережність при використанні свічок – тримаючи свічку в руках, слідкуйте за тим, щоб вогонь не потрапив на власні або чужі речі, які можуть миттєво спалахнути. Під час освячення паски, подбайте про те, аби запалена свічка не торкалась поліетилену або кошика. Ознайомтесь з планом евакуації на випадок виникнення пожежі та місць розміщення первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників, пожежних щитів, води, тощо). Прослідкуйте, щоб діти перебували під наглядом дорослих та не бавилися з вогнем.
Встановлюючи свічки і лампадки вдома, подбайте, щоб поруч з ними не було легкозаймистих матеріалів (штор, святкових декорацій тощо) та не залишайте їх запаленими без нагляду.

Шановні настоятелі церков та храмів ! Утримуйте у належному протипожежному стані приміщення та будівлі, забезпечуйте виконання елементарних заходів попередження виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій під час проведення служб у Великодні свята. Звертаємо Вашу увагу на забезпеченість первинними засобами пожежогасіння у місцях проведення масових заходів (вогнегасниками, відрами з водою та піском), проведення додаткових інструктажів з питань пожежної безпеки з відповідальними працівниками. Особливу увагу слід приділити стану електрогосподарства, а також місцям встановлення свічок. Звертаємо Вашу увагу на стан шляхів евакуації та евакуаційних виходів з приміщень та будівель: під час проведення заходів у приміщеннях не допускати їх захаращення та утримувати вільними і відчиненими. Не залишайте без нагляду у приміщеннях запалені свічки, не перенавантажуйте електромережу, не застосовуйте тимчасові дільниці електромережі, не прокладайте електромережі поверхнею горючих основ. Будьте обережними з відкритим вогнем. Розташуйте свічки подалі від занавісок, гардин та інших горючих предметів. Під час церковних служб та проповідей у період святкування Великодня звертайте увагу населення на дотримання правил безпеки життєдіяльності.

Також наголошуємо про обмеження відвідування лісопаркових зон, лісових масивів та інших екосистем, у тому числі через небезпеку вибухових предметів або їх залишків.

 

 

Правила пожежної безпеки в побуті

Зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення побутових пожеж, Полтавське районне управління Головного управління ДСНС України у Полтавській області закликає усіх дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками.

Нехтування правилами пожежної безпеки призводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше.

З огляду на це слід запам’ятати й виконувати основні вимоги пожежної безпеки:

  • не куріть у ліжку;
  • пильнуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, пральні машини тощо;
  • не перевантажуйте електромережу, не вмикайте одночасно побутові споживачі великої потужності, не використовуйте саморобні чи несправні побутові електроприлади;
  • не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами;
  • подбайте про захист помешкання при користуванні пічним опаленням: вчасно ремонтуйте печі, оштукатурюйте комини, розмістіть перед топковим отвором негорючий металевий лист розміромне менше 0,5 м x 0,7 м, попіл з топок необхідно заливати водою та виносити у спеціально відведені місця, не висипати поблизу будівель;
  • монтаж та встановлення газового обладнання повинні виконувати виключно фахівці відповідного профілю;
  • при виявленні у приміщенні запах газу слід негайно припинити його подавання, викликати аварійну газову службу і провітрити приміщення. До усунення несправності у приміщенні забороняється запалювати сірники, палити, застосовувати відкритий вогонь, вмикати електроприлади.

Пам’ятайте: чимало пожеж, особливо з трагічними наслідками, виникають уночі, тому щовечора необхідно:

  • вимкнути всі можливі електропобутові та газові прилади;
  • упевнитися, що безпосередньо біля ліжка, впритул до ковдри, не стоять електричні прилади;
  • переконатися, що вогонь у печах догорів;
  • зачинити двері в кімнату.

 

 

Правила пожежної безпеки в екосистемах

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправної шкоди природі і державі. У більшості випадків пожежі в екосистемах виникають, коли громадяни випалюють сухе листя, сміття та рослинність на власник подвір’ях та земельних ділянках. Через пориви вітру вогонь часто перекидається на суху рослинність, тим самим знищуючи велику площу трави та завдає великої шкоди природньому довкіллю. Спалювання сухої рослинності в Україні вже стали свого роду національною катастрофою. У 90% випадків причина виникнення пожеж в екосистемах – сама людина, яка часто необережно поводиться з вогнем, не звертаючи уваги на необхідність суворого дотримання правил пожежної безпеки. За спалювання сухої рослинності та її залишків, відповідно до статті 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адміністративні правопорушення наявна адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Полтавське РУ ГУ ДСНС України у Полтавській області закликає мешканців Решетилівської територіальної громади суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, особливо під час відпочинку на природі та не провокувати виникнення пожеж в екосистемах; берегти унікальну флору і фауну.

 

  • не залишайте непогашеними багаття в лісі;
  • не кидайте не загашені сірники і недопалки на суху лісову підстилку;
  • не випалюйте сміття на присадибних ділянках;
  • не розводьте відкритий вогонь поруч з господарськими будівлями;
  • покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею
    до повного припинення горіння або тління;
  • пожежу, що починається, загасіть водою або закидайте землею;
  • слідкуйте, щоб діти не гралися з вогнем.
     

Якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, звалищах – негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що тільки дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію