• Пошук по документах

Нагадаємо про холеру

eye

183

Опубліковано: 27.06.2023 14:30

Новини

img

Холера – це гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке супроводжується багаторазовими, виснажливими блюванням та проносом. Збудником цієї недуги є холерний вібріон. На овочах і фруктах холерні вібріони живуть 1–5 діб, у приготованих стравах – 2–5 діб. Добре вібріони зберігаються й у воді, але при кип’ятінні гинуть через одну хвилину.       
Джерело інфекції – хворі та вібріоносії. Збудник виділяється з фекаліями та блювотними масами.
Особливо небезпечні вібріоносії та хворі легкою формою, які не звертаються за медичною допомогою, але тісно спілкуються зі здоровими людьми.

Холера поширюється набагато швидше, ніж інші кишкові інфекції. Низький санітарний рівень є основною умовою зараження холерою, особливо при військових діях, стихійних лихах і катастрофах, коли різко погіршуються санітарно-гігієнічні умови перебування, виробничої діяльності, водопостачання і харчування людей.

Наймасштабніші епідемії спостерігалися при подачі населенню незнезараженої водопровідної води, внаслідок аварій у мережах та потрапляння в труби ґрунтових вод. Не є винятком побутові (контактні) і харчові епідемії. Можливе також зараження при вживанні риби, раків, креветок, устриць, виловлених у забруднених водоймах і термічно не оброблених.

В організм збудник потрапляє з водою, продуктами харчування. Сприйнятливість до холери висока. Захворювання завжди має гострий початок. Першими ознаками холери є пронос, який починається раптово та без болю в животі. Часті випорожнення набувають водянистого характеру (за типом «рисового» відвару). Згодом приєднуються часті блювання. Температура тіла, як правило, незначно підвищена, а при зневодненні організму спадає нижче норми.

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

- використовуйте чисту воду;

- мийте овочі і фрукти перед вживанням;

- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

При перших симптомах захворювання негайно зверніться за медичною допомогою.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Бережіть своє здоров¢я!

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію