• Пошук по документах

Пожежна безпека під час жнив

eye

229

Опубліковано: 06.07.2023 14:49

Новини

img

Жнива є причиною особливої турботи як для хліборобів бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим.

З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність пожеж. Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки та пожежного захисту сільгоспугідь, лісосмуг, ліній електропередачі, газопроводів , доріг в літній пожежонебезпечний період.

З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, нагадуємо основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збиранні врожаю:

– до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні бути обладнані первинними засобами пожежогасіння та іскрогасниками. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи повинні пройти протипожежний інструктаж;
– перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
– у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;

Не дозволяється заправляння збиральну техніку пальним у хлібних масивах та у нічний час в польових умовах. Суворо забороняється палити та користуватись відкритим вогнем поряд із хлібними масивами. Водії повинні пам’ятати, що не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі із значними втратами.

З метою недопущення виникнення пожеж під час проведення збирання, зберігання та переробки врожаю 2023 року суб’єктам господарювання рекомендуємо приділяти особливу увагу на дотриманні основних вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та пожежної безпеки.

Вимоги щодо безпеки при експлуатації сільськогосподарської техніки:

Не дозволяється:

– експлуатація несправних машин та обладнання;

– експлуатація сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

Вимоги щодо безпеки під час збирання зернових, зернобобових та круп’яних культур

Під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру.

Запасні ножі збиральних машин необхідно зберігати у дерев’яних чохлах на польовому стані.

Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.

Під час переїзду вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між збиральними машинами повинна бути не менше 50 м.

Перед початком зернозбиральних робіт необхідно:– на відведених ділянках влаштувати обладнані польові стани й місця для відпочинку працівників;– перевірити висоту провисання проводів повітряних ліній електропередач.

З метою запобігання загорянь агрокультур фермерам необхідно дотримуватись основних правил пожежної безпеки:

  • забезпечити цілодобову охорону полів з початку достигання врожаю зернових та колосових культур;
  • встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню біля полів;
  • повністю відмовитися від спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях як під час зернозбиральної кампанії, так і після її завершення;
  • організувати та провести протипожежні інструктажі з працівниками, задіяними у збиранні врожаю зернових культур, та забезпечити первинними засобами пожежогасіння всю збиральну техніку, агрегати та автомобілі, що прийматимуть участь у зернозбиральній кампанії;
  • перед дозріванням врожаю зернових культур в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць поля мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) та проведений поверхневий обробіток ґрунту шириною 4 м.
  • не дозволяєти заправляння збиральної техніки пальним на місцях збирання врожаю, заправляння машин пальним у нічний час у польових умовах;
  • заборонити куріння та користування відкритим вогнем поряд із сільськогосподарськими угіддями.
  • посилити нагляд за протипожежним станом ліній електропередач під час жнив, зокрема - заборонити наближення до проводів ПЛ техніки, механізмів, пристосувань, струменів води та хімічних реактивів на відстань не менше 3,5 метрів;
  • за три доби до початку збирання врожаю зернових культур в охоронній зоні електропередач потрібно попередити власника ПЛ;
  • після збирання врожаю зернових культур під ПЛ протягом 2-х діб провести оранку охоронних зон;

Нагадуємо, що відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень.

Будьмо пильними та попередимо пожежі загальними зусиллями!

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію