• Пошук по документах

Правила охорони електричних мереж

eye

196

Опубліковано: 11.10.2023 16:39

Новини

img

Звертаємо Вашу увагу на непоодинокі випадки спалювання стерні, очерету, соломи в охоронних зонах міждержавних та магістральних електричних мереж власниками землі та землекористувачами. Нагадуємо, що спалювання трави та сміття під час воєнного стану будуть прирівнювати до диверсій (про це заявив прес-офіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий в ефірі інформаційного телемарафону). Таким чином порушуються вимоги Земельного Кодексу України (ст.96, 103, 112) участинах правил добросусідства та обмежень, пов'язаних із встановленням земельних сервітутів та охоронних зон, у, частині правового режиму земельних охоронних зон, обов'язків землекористувачів, Кодексу цивільного захисту України та Гравил "Охорони електричних мереж" (п.12) у частині заборони складання сміття, підпалу стерні, очерету та бур'яну.

Має місце подібне явище і в господарствах Полтавської області. Під час настання сухої погоди та підвищення температури у Полтавській області спостерігалася пожежонебезпечна ситуація.

По всій території області масово випалювались стерня, сухотрав'я, очерет тощо. В зону горіння часто потрапляли магістральні повітряні лінії напругою 330 кВ. Маючи дуже високу напругу вони дуже чутливі до полум'я, гарячого повітря і диму, реагують на це коротким замиканням на землю і автоматично відключаються від джерел генерації електроенергії. Це приводить до припинення енергопостачання Полтавського регіону на певний час. До того ж коротке замкнення повітряної лінії наземлю може привести до смертельних наслідків для самих горе - підпалювачів. Нагадуємо що в охоронних зонах ПЛ забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їхні пошкодження або нещасні випадки.

До переліку включено:
- будувати житлові, громадські та дачні будинки, влаштовувати будь-які звалища; є складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали;

- розпалювати вогнища;

- розташовувати автозаправні станції або інші сховища пально-мастильних матеріалів; с накидати на струмопровідні частини об'єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, демонтувати їх елементи; о саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок;

- влаштовувати спортивні майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов'язані з великим скупченням людей, не зайнятих виконанням дозволених у встановленому порядку робіт;

- запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;

- здійснювати зупинки усіх видів транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах повітряних
ліній електропередачі напругою 330 кВ і вище;

- з виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі масою понад 5 тон,
скидати і зливати їдкі і ті, що спричиняють корозію, речовини, паливо-мастильні матеріали (в
охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередачі);

- складати сміття, здійснювати підпал стерні, очерету та бур'яну;

- запускати безпілотні літальні апарати (крім випадків використання їх для забезпечення експлуатації та охорони електричних мереж), повітряні кулі. 

Крім того, згідно з вимогами частини шостої статті 32 Закону України «Про землі енергетики і правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» власникам і користувачам земельних ділянок, фізичним та юридичним особам у межах спеціальних зон об'єктів енергетики без письмової згоди підприємств енергетики, у віданні яких перебувають ці мережі, а також без присутності їх представника забороняється виконувати земляні, будівельні та інші роботи, що можуть призвести до порушення безаварійного функціонування об'єктів електричних мереж.

Дніпровський регіональний центр обслуговування мережі звертається до Вас з проханням посилити вимоги їа контроль за дотриманням Земельного Кодексу України, Кодексу цивільного захисту України, Правил "Охорони електричних мереж", частини шостої Статті 32 Закону України «Про землі енергетики і правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» в охоронних зонах ліній електропередачі землекористувачами області з метою сталої роботи магістральних електромереж області, надійного забезпечення споживачів електроенергією.

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію