• Пошук по документах

Попередження виникнення пожеж в екосистемах

eye

226

Опубліковано: 08.05.2023 08:40

Новини

img

З метою недопущення торф’яних пожеж та пожеж в природних екосистемах на території громади закликаємо вас не допускати спалювання сухостою на полях та присадибних ділянках, підпалів сухої рослинності, лісових насаджень.

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- та нафтопроводів, лісові насадження.

Пам’ятайте, наслідком таких дій є не лише шкода довкіллю, яка карається законом, але й травмування або смерть людей.

За спалювання сухої рослинності та її залишків, відповідно до статті 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адміністративні правопорушення» наявна адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За порушення правил пожежної безпеки в лісах згідно статті 77 «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах» Кодексу України про адміністративні правопорушення  наявна адміністративна відповідальність у вигляді штрафу тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Випалювання сухої трави та очерету може призвести до масштабних пожеж, завдати непомірних збитків природі. Трагічними наслідки можуть бути й для людей – вогонь з відкритої території перекидається на присадибні ділянки, будинки. Особливо збільшується кількість такого роду пожеж у літній період.

Щоб уникнути пожежі в екосистемах, забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
  • дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками;
  • спалювати сміття, огородину на присадибних ділянках.

Особливо суворо необхідно дотримуватися правил безпеки під час відвідування лісових масивів, адже порушення елементарних правил пожежної безпеки може стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.

Зверніть увагу, якщо ви помітили загорання в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків!

 

Полтавське районне управління ГУ ДСНС України у Полтавській області

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію