• Пошук по документах

Операція Ялинка.

eye

217

Опубліковано: 01.12.2023 14:49

Новини

img

У передноворічний період майже у кожному населеному пункті з’являються ринки із продажу ялинок, але не всі новорічні дерева заготовлені та реалізуються згідно чинного законодавства. Аби запобігти порушенню природоохоронного законодавства, відділ земельних ресурсів та охорони навколишнього природного середовища виконавчого комітету Решетилівської міської ради надає роз’яснення щодо порядку заготівлі новорічних ялинок.

Нагадуємо, якщо цього року ви плануєте встановити вдома живу ялинку, рекомендуємо пересвідчитися, чи не купуєте ви її у браконьєрів. Зробити це можна за допомогою спеціальних програмних рішень. Це мобільний додаток Ялинка.info (доступний на Google Play) та веб-сайт yalynka.info.

Для того, щоб перевірити законність походження ялинки, необхідно на сайті чи у мобільному додатку ввести номер з етикетки, що прикріплена до ялинки. У випадку, якщо така етикетка на дереві або ж інформація за номером в системі відсутня, це може свідчити про нелегальне походження ялинки.

Заготівля може проводитися як постійними лісокористувачами, так і господарствами чи фізичними особами, що мають у власності земельні ділянки, засаджені плантаціями хвойних дерев.

Постійними лісокористувачами заготівля новорічних ялинок та сосен проводиться виключно на спеціально визначених лісових ділянках або разом із рубками формування і оздоровлення лісів. На всі лісогосподарські заходи згідно статті 69 Лісового кодексу України виписується лісорубний або лісовий квиток (спеціальний дозвіл). Порядок видачі спеціального дозволу (лісорубного, лісового квитка чи ордера) регулюється постановою Кабінету Міністрі України № 761 від 23 травня 2007 року «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів».

При перевезенні деревини автомобільним транспортом для державних лісогосподарських підприємств є обов’язковою наявність товарно-транспортної накладної.

У випадку, якщо ялинку вирощено на власній або орендованій земельній ділянці, документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції, довідка від місцевих правоохоронних органів, акт перевірки контролюючого органу Державної екологічної інспекції або Держлісагенства.

Нагадуємо, що відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Якщо піймають, то покарають гривнею. Заплатите шкоду, нанесену лісу, та штраф!!!

Довідково:

Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 510 до 1020 грн. і на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн.

Відповідно до ст. 88-1 КУпАП порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів (від 510 до 1700 грн.) доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

Шановні мешканці Решетилівської міської територіальної громади! Пам’ятайте, що свята проходять дуже швидко, а зрубані дерева вже ніколи не відновляться! Хвойні дерева ростуть дуже повільно та вразливі до зовнішніх умов, тому корисною альтернативою для влаштування новорічного настрою є придбання ялинок у горщиках з подальшим їх висаджуванням у відкритий ґрунт. З року в рік все більше людей свідомо відмовляється від зрубаних живих ялинок і надають перевагу більш екологічним варіантам!!!

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію