• Пошук по документах

Комплексна програма розвитку культури, туризму та охорони культурної спадщини Решетилівської об’єднаної територіальної громади на 2018-2022 роки!

eye

136

Опубліковано: 28.01.2022 15:10

Події

img

КОМПЛЕКСНА  ПРОГРАМА РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ, ТУРИЗМУ ТА ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ РЕШЕТИЛІВСЬКОЇ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2018-2022 РОКИ

 

ЗМІСТ 

І. Паспорт.

ІІ. Загальна частина.

ІІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма.

ІV. Мета Програми.

V. Напрями реалізації та завдання  Програми.

VI. Очікувані результати.

VIІ. Обсяги та джерела фінансування Програми.

VIII. Координація та контроль за виконанням Програми.

IX. Заходи комплексної Програми розвитку культури, туризму та охорони культурної спадщини на 2018-2022 роки.

 

 

І. П А С П О Р Т

комплексної Програми розвитку культури, туризму та охорони культурної спадщини Решетилівської об’єднаної територіальної громади

на 2018-2022 роки

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Решетилівська міська рада

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення програми

Рішення селищної ради від 21.12.2017 року № 177-10-VII

3.

Розробник Програми

Відділ освіти , спорту, культури та туризму виконавчого комітету Решетилівської селищної ради

4.

Відповідальний   виконавець Програми

Відділ освіти , спорту, культури та туризму виконавчого комітету Решетилівської міської ради

5.

Учасники   Програми

Відділ освіти , спорту, культури та туризму виконавчого комітету Решетилівської міської ради,

Решетилівська міська рада, виконавчий комітет Решетилівської міської ради

6.

Термін реалізації Програми

2018-2022 роки

7.

Перелік джерел фінансування, які беруть участь у виконанні Програми

Міський бюджет та інші джерела не заборонені законодавством

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації  Програми,
всього:

5823,0 тис. грн.

 

ІІ. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

          Розвиток сфери культури має безпосереднє відношення до поліпшення якості життя, забезпечення комфортних умов роботи і дозвілля для мешканців громади, забезпечує соціальну стабільність і гармонізацію міжнаціональних і міжконфесійних відносин, сприяє розкриттю творчого потенціалу, духовному розвитку особистості і громади в цілому. Культурне надбання – важливий економічний ресурс, який забезпечує умови для розвитку туризму, приваблює і утримує в громаді освічених та професійних людей.

          Комплексна Програма розвитку культури, туризму та охорони культурної спадщини в Решетилівській об’єднанній територіальній громаді на 2018-2022 роки (далі – Програма) розроблена з метою забезпечення розвитку культури, мистецтва, бібліотечної справи, туризму та охорони культурної спадщини.

          Програма розроблена з урахуванням завдань, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про культуру», «Про туризм», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про охорону культурної спадщини» та інших нормативно-правових актів України у сфері культури, мистецтва, туризму та пам’яткоохоронного законодавства.

          Аналіз соціокультурної ситуації свідчить, що,  не зважаючи на непрості економічні умови, вдалося зберегти мережу установ культури і мистецтва, кадровий потенціал галузі. Станом на 01.12.2017 року в Решетилівській об’єднаній територіальній громаді діє 2 селищних та 6 сільських клуби, 4 бібліотеки, центр культури та туризму «Оберіг» та 1 початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (дитяча школа мистецтв Решетилівської міської ради). В міських та сільських клубах діє 17 клубних формувань (гуртків) – учасників 176, з них 6 для дітей – учасників 73. Діяльність установ культури і мистецтва забезпечують 48 осіб.

        Крім певних успіхів існує низка проблем та першочергових завдань, які вимагають більш комплексного підходу та тривалих термінів реалізації.

          Стан матеріально-технічного забезпечення установ культури залишається складним.

        Бібліотеки потребують не тільки поповнення фондів новими надходженнями, а й запровадження сучасних технологій. Необхідно вирішити питання доступності початкової мистецької освіти, забезпечення виконання у повному обсязі типових навчальних планів.

        На території громади станом на 01.12.2017 року відповідно до «Зводу пам’яток історії та культури України: Полтавська область» знаходиться 71 пам’ятка, з них 45 пам’яток археології, 25 пам’яток історії та 1 пам’ятка природи. Відповідно до Переліку об'єктів культурної спадщини, які включені до списків пам’яток місцевого значення на території громади знаходиться 10 пам’яток культурної спадщини, з них 10 – об’єкти історії та 8 пам’яток категорії щойно виявлені, з них: 7 – об’єктів історії та 1 – археології.

     На території громади здійснюється постійний контроль за дотриманням пам’яткоохоронного законодавства, ведеться робота щодо здійснення ремонтних та реставраційних робіт об’єктів культурної спадщини.

 

ІІІ. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА 

     Програма передбачає збереження, подальший розвиток культури в громаді, створення умов для творчої роботи, піднесення ролі культури у формуванні духовного середовища, формування туристичної інфраструктури.

     Найгостріші проблеми галузі – збереження і творчий розвиток кращих надбань національної культури, застосування сучасних методів і форм роботи з різними верствами населення, протидія поширенню антисоціальних, антикультурних і аморальних явищ у повсякденному житті громадян.

     У примноженні духовної скарбниці українського народу, пошуку нових, відповідно вимог часу форм творчої роботи, організації культурного дозвілля, особлива і відповідальна роль належить закладам культури і мистецтва. Однак, більшість закладів культури не відповідають потребам сьогодення.

     Основними проблемами в Решетилівській об’єднанній територіальній громаді у сфері культури, туризму та охорони культурної спадщини є: 

- недостатнє технічне оснащення закладів культури сучасним обладнанням, звуковою та освітлювальною апаратурою;

- застарілі сценічні костюми деяких творчих колективів;

- недостатнє фінансування на передплату періодичних видань та оновлення бібліотечних фондів новими надходженнями;

- відсутність Інтернет-зв’язку в бібліотеках громади;

- відсутність читацьких комп’ютерних місць;

- низька активність колективів у проведення гастрольної діяльності;

- незначна підтримка інновацій, нових знань, креативних індустрій, що відповідають викликам XXI століття;

- нераціональне використання туристичних ресурсів громади, зокрема природно-рекреаційних ресурсів та об’єктів історико-культурної спадщини;

- невідповідність об’єктів туристичної інфраструктури та туристичних послуг сучасним вимогам щодо технічної та функціональної якості;

- низька ефективність взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, приватного сектору та громадськості в управлінні розвитком туризму;

- слабкість висвітлення туристичного потенціалу в інформативному просторі;

- недостатня матеріальна підтримка місцевих майстрів декоративно-ужиткового мистецтва;

- не вирішене питання паспортизації та виготовлення облікової документації на об’єкти культурної спадщини відповідно до вимог  пам’яткоохоронного законодавства.

     Вищезазначені питання потребують розв’язання, завдяки послідовному спрямуванню коштів на створення сприятливих умов з метою проведення іміджевих для регіону культурно-мистецьких заходів різних рівнів, надання фінансової підтримки закладам та заохочення митців.

     Реалізація Програми дозволить досягти розв’язання проблем, що накопичились у сфері культури, туризму та охорони культурної спадщини вона покликана утворити єдиний культурний простір та закласти надійне підґрунтя сталого культурного розвитку в межах Решетилівської об’єднаної територіальної.

 

ІV. МЕТА ПРОГРАМИ 

     Метою Програми є подальший розвиток української культури, утвердження гуманітарних ідей, високих моральних засад в суспільному житті, орієнтація на загальнолюдські цінності, визначення їх переваги над політичними інтересами, збереження умов для творчого розвитку особистості, задоволення духовних потреб жителів Решетилівської об’єднаної територіальної громади, підвищення рівня культурного обслуговування населення, поліпшення матеріально-технічного забезпечення закладів культури, створення високорентабельної туристичної галузі району для забезпечення розвитку внутрішнього та міжнародного туризму з урахуванням соціально-економічного та історико-культурного потенціалу місцевості та її особливості; формування іміджу Решетилівської об’єднаної територіальної громади, формування на цій основі комплексного розвитку регіону за умови збереження екологічної рівноваги, народних промислів та культурної спадщини.

 

V.  НАПРЯМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ  ПРОГРАМИ 

     Сфера культури громади перебуває у стані, що не повною мірою задовольняє потреби культурного та духовного відродження населення. Тому виникають проблемні питання щодо поліпшення матеріально-технічного стану установ культури, які є комунальною власністю територіальної громади, а також питання пов’язані з охороною та збереженням культурної спадщини, національних традицій, задоволення мешканців громади в повній мірі в культурних послугах.

Основними напрямами реалізації Програми є:

1. Формування закладами культури та мистецтва інтелектуальних, моральних та духовних цінностей, спрямованих на піднесення національної гідності громадян, відродження та виховання високих громадських ідеалів та патріотизму.

2. Створення необхідних умов для збереження та широкого використання кращих надбань культурної спадщини громади, відродження народних традиційних свят та обрядів, сприяння розвитку жанрів народного мистецтва.

3. Залучення до культурного життя громади всіх вікових соціально-демографічних груп.

4. Збереження та розвиток закладів культури на території Решетилівської об’єднаної територіальної  громади, їх повноцінне функціонування.

5. Постійне підвищення кваліфікації та перепідготовка різних категорій працівників культури для можливості широкого і досконалого використання інновацій та передового досвіду в системі виховання дітей та підлітків.

6. Поліпшення стану матеріально-технічної бази закладів культури шляхом її поступового оновлення.

7. Розвиток професійного, народного і самодіяльного мистецтва, бібліотечної справи, збереження культурної спадщини.

8. Формування конкурентоспроможного туристичного продукту на основі ефективного використання та відновлення природного та історично-культурного потенціалу.

Основними завданнями Програми є:

- вивчення та оприлюднення наукової, літературної, культурної, мистецької спадщини Решетилівщини;

- реформування закладів культури і мистецтва на селі;

- сприяння державному регулюванню туристичної галузі;

- розвиток матеріальної бази туризму;

- розвиток напрямів туристичної діяльності;

- удосконалення рекламно-інформаційної діяльності у туристичній галузі; кадрове та методичне забезпечення туристичної галузі.

Заходи щодо реалізації Програми додаються (додаток).

 

VIОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

      Виконання Програми дасть можливість долучити населення до культурних надбань, організувати змістовне та диференційоване дозвілля громадян, зміцнити туристичний імідж громади, дасть поштовх відродженню традиційної народної культури, національно-патріотичному вихованню, збереженню культурної та археологічної спадщини.

 

VII. ОБСЯГИ ТА ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ        

          Джерелами фінансування Програми є кошти міського бюджету, а також інших джерел не заборонених чинним законодавством

          Ресурсне забезпечення комплексної Програми розвитку культури, туризму та охорони культурної спадщини Решетилівської об’єднаної територіальної громади на 2018-2022 роки

Обсяг коштів, які

пропонується залучити  на виконання Програми

Всього, витрати на виконання Програми, (тис. грн.)

У тому числі за роками

2018

рік

2019

рік

2020

рік

2021

 рік

2022

рік

Обсяг ресурсів, необхідних для реалізації Програми, у тому числі коштів:

5823,0

 757,0

 1293,0

 1141,0

 1301,0

 1331,0

Міського бюджету

5823,0

757,0

1293,0

1141,0

1301,0

1331,0

інших джерел

-

-

-

-

-

-

 

II. КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ

     Організацію та координацію виконання заходів Програми здійснює  відділ освіти, спорту, культури та туризму виконавчого комітету Решетилівської міської ради, а контроль за виконанням комплексної Програми - постійна комісія з питань соціального захисту населення, освіти, культури, фізичного виховання, охорони здоров’я та соціальної політики.

 

IX. Заходи комплексної Програми розвитку культури, туризму та охорони культурної спадщини

Решетилівської об’єднаної територіальної громади на 2018-2022  роки

Завантажити!

Назад до розділу

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію